Dolny Śląsk to piękny region! - odwiedź kiedy tylko będziesz miał możliwość

Ekologia

 

Społeczeństwo polskie posiada wysoką świadomość ekologiczną. W ostatnich latach powstało wiele firm zajmujących się produkcją ekologiczną nie tylko żywności ale także innymi dziedzinami produkcji nie szkodzącej środowisku naturalnemu. Na Dolnym Śląsku wiele gospodarstw rolnych produkuje żywność bez chemicznych nawozów i oprysków. Hodowane są zwierzęta w sposób naturalny, nie karmione paszami sztucznymi, a odpady są wykorzystywane do produkcji biogazów. Niestety nie wszystkie hodowle spełniają wymogi ekologii. Spotyka się także nieuczciwych hodowców, którzy świadomie zatruwają środowisko naturalne, nie dbając o to że zatruwanie środowiska może i im przynieść zgubę w przyszłości. Słyszymy w mediach o hodowli świń czy norek , gdzie odchody spływają wprost do rowów melioracyjnych, a dalej do strumyków i rzek. W ten sposób zanieczyszczone zostają wielkie obszary Polski. Produkcja żywności ekologicznie czystej coraz bardziej się opłaca, poszukiwana jest na rynku światowym. Najbardziej ceniona jest zdrowa żywność przez Niemców, Szwajcarów i mieszkańców Skandynawii. Tam też znajdują się rynki zbytu takiej żywności. Na Dolnym Śląsku rolnictwo ekologiczne skupia się w rejonach podgórskich i górskich i zajmuje 5 miejsce w rankingu powierzchni upraw ekologicznych. W tej chwili działa w tym regionie jedenaście przetwórni działających zgodnie z normami ekologii.